4 Mar 2013

Testimoni ESP: " Kulit muka yang dulu berjerawat,kini makin menghilang"


Salam hari jumaat,

Jumaat dah sok cuti yeay yeay
Boleh lepak-lepak kat rumah kan
Sebab mood Jumaat hari ni
Nak cerita pasal nak jadikan kulit muka cantik balik
Siap yang tak suke kan bila dengar pasal cantik-cantik nikan
Terutama perempuan ye tak.
Semua tak suka kalau kulit berjerawat kan
Jom kita baca sikit Info pasal jerawat ni ye:-


Kenali Punca-punca Jerawat

Secara lebih terperinci, jerawat membentuk apabila sebum, bakteria dan sel kulit mati tersangkut di dalam liang roma kulit.  Lapisan kulit mati pada tubuh kita juga akan digugurkan (shedding) setiap hari dan boleh terperangkap dalam liang roma tersebut. Oleh itu, mari saya terangkan beberapa punca yang boleh menyebabkan tumbuhnya jerawat pada kulit muka, belakang badan dan juga kulit leher manusia.

1. Hormon

Pada usia remaja, kelenjar sebaceous mengembang dan mengeluarkan lebih banyak sebum di bawah pengaruh hormon yang dikenali sebagai hormon androgen. Sebab itu ramai di kalangan perempuan pada usia remaja dan awal dewasa kerap mengalami masalah jerawat.
Namun begitu, lama-kelamaan liang sebaceous akan menghasilkan sebum yang semakin berkurangan berbanding pada usia remaja.

2. Bakteria

Bakteria yang dikenali dengan nama Propionibacterium acnes pula adalah salah satu bakteria yang biasa ditemui dalam sel kulit. Sumber makanannya ialah sebum dan sel-sel mati pada permukaan kulit. Orang yang berjerawat mempunyai Propionibacterium acnes yang lebih banyak berbanding dengan kulit orang yang tidak berjerawat.

3. Pemakanan

Walaupun punca jerawat yang disebabkan oleh diet atau pemakanan tidak dapat dibuktikan dengan jelas serta secara terperinci, tetapi diet mempunyai kesan langsung terhadap tahap insulin dalam badan kita. Untuk pengetahuan anda, insulin adalah hormon terpenting manusia dan boleh mempengaruhi hormon-hormon lain di dalam tubuh termasuk hormon androgen yang turut menjadi penyebab pertumbuhan jerawat pada kulit muka, belakang dan leher pesakit.

4. Stress

Stress boleh memburukkan lagi simptom jerawat anda tetapi ia boleh dicegah dengan rawatan jerawat yang betul. Tahap stress yang tinggi memang mampu memberi kesan ke atas jerawat dan boleh menyebabkan radang jerawat yang teruk. Selain itu, apabila kita dalam keadaan stress, adrenalin serta hormon androgen yang ada di dalam badan akan dikeluarkan dengan berlebihan dan menjadi punca berlakunya pertumbuhan jerawat.

5. Alat Solek

Sebenarnya alat solek bukanlah punca jerawat terbesar untuk kulit, tetapi jika anda tidak membersihkan kulit anda dengan baik selepas memakai alat solek, ia boleh memburukkan lagi keadaan jerawat pada kulit terutama muka anda.

6. Matahari

Cahaya matahari juga bukanlah penyebab utama masalah jerawat tetapi haba yang dihasilkan oleh matahari boleh menyebabkan kulit anda berpeluh dan berminyak sekaligus menyumbatkan liang roma.

7. Pakaian
Tidak ramai yang mengalami masalah ditumbuhi jerawat di belakang badan tetapi ia berlaku disebabkan oleh jenis pakaian yang dipakai terutama dalam iklim tropika seperti di Malaysia. Belakang badan mempunyai ribuan kelenjar dan liang roma yang boleh memerangkap sebum. Jangan malas mandi kerana kulit yang bersih boleh membebaskan anda dari belengu jerawat.


Sumber info sini

Ok dah tau kan punca kenapa jerawat boleh bermaharajalela kat muka kita kan
Ni testimoni dari Puan Norliza yang mana dulu kulit nya di tumbuhi jerawat dengan banyak tetapi sekarang sudah beransur hilang

Rahsianya ialah: ESP SHAKLEE yang HOTTTTTTTTTTTTTTT

Mesti tanyakan macam mana ESP boleh membantu kan.

Ha fungsi ESP itui sendiri ialah untuk menyokong pembentukan kolagen dan menjadikan kulit lebih anjal,kenyal,gebu dan putih berseri.Protien dalam ESP juga merupakan makanan kepada sel-sel badan kita

Kalau nak rasa kehebatan ESP boleh lah hubungi ida ye

Ida Umielman
0193397363
email:nurelmanamani@gmail.com
fan page: www.facebook.com/UmielmanShoppe.


*****COD kawasan Bandar Putra Permai,Puchong dan kawasan sekitarnya

0 comments:

Post a Comment