26 Jul 2013

Apa itu ALAHAN @ MORNING SICKNESS ketika Hamil.

Salam,

Morning Sickness ataupun alahan semasa mengandung.Ia adalah perkara biasa berlaku pada ibu mengandung.Tetapi ada yang tidak mengalami morning sickness semasa fasa mengandung.
Yela setiap ibu mengandung berbeza kan.Ok mari kita baca info mengenai alahan @ morning sickness ni ye.Apa itu Alahan @ morning sickness


 • Alahan semasa mengandung sering dikaitkan dengan muntah-muntah, pening kepala dan perut berasa sebu dan tidak selesa. Keadaan ini biasa berlaku apabila anda baru bangun dari tidur dengan mengalami sedikit pening dan muntah, namun ada juga yang akan mengalaminya sepanjang hari. Keterukan alahan bergantung kepada individu dan ada juga wanita yang bernasib baik yang tiada alahan langsung.


Punca alahan

 • Punca sebenar alahan sebenarnya masih kurang jelas. Kebanyakan penyelidik percaya yang alahan wanita mengandung disebabkan oleh perubahan fizikal dan hormon pada badan. Ada juga pendapat yang mengatakan alahan mungkin disebabkan oleh ketidak seimbangan paras gula dalam darah.


Bila alahan berlaku?

 • Kebiasaannya, wanita mengandung akan mengalami alahan dalam trimester pertama. Apabila usia kandungan mencecah trimester kedua, alahan akan beransur-ansur hilang. Walau bagaimana pun, ada sesetengah individu akan mengalami alahan yang berlanjutan sehingga bersalin.
 • Kebanyakan wanita yang mengalami alahan semasa mengandung akan sedikit sebanyak merasai kesannya pada rutin seharian. Ada yang terpaksa menukar perancangan harian untuk menyesuaikan diri dengan keadaan ini, malah ada yang terpaksa bercuti dari kerja kerana alahan yang terlalu teruk.


Kesan alahan terhadap kesihatan


 • Secara amnya, alahan dalam jangka masa pendek tidak akan menjejaskan kesihatan ibu dan bayi. Jika alahan anda terlalu teruk sehingga apa yang dimakan akan dimuntahkan kembali, bayi berkemungkinan akan kekurangan nutrisi untuk perkembangannya dan kesihatan ibu akan terjejas. Tambahan lagi, ibu akan mengalami dehidrasi (kekurangan air dalam badan). Simptom dehidrasi ialah pening-pening, dahaga dan air kencing sedikit daripada biasa. Jika anda mengalami simptom-simptom ini, anda memerlukan rawatan dengan segera. Ibu yang mengalami dehidrasi biasanya akan diberi cecair dan suplemen tambahan melalui drip.


Cara mengatasi alahan

Makanan


 • Apabila anda sedar di waktu pagi, makan kraker atau biskut dan rehat selama 15 minit, kemudian barulah bangun.
 • Bangun perlahan-lahan dan jangan terus baring selepas makan.
 • Kerap makan snek atau hidangan dalam kuantiti yang kecil supaya perut tidak kosong (contoh: setiap 2 jam) walau pun anda tidak lapar.
 • Makan apa sahaja yang anda mahu tapi elakkan mengambil makanan pedas, berlemak dan bergoreng.
 • Jika anda tidak tahan dengan bau yang kuat ketika memasak, buka tingkap dan kipas. Lebih baik jika orang lain yang memasak.
 • Makan makanan yang sudah sejuk berbanding makanan panas kerana makanan yang sudah sejuk kurang baunya.
 • Hidu bau limau nipis, limau kasturi atau halia boleh meredakan perut yang berasa sebu atau tidak selesa.
 • Elakkan mengambil kafein dan merokok.

Minuman


 • Minum air dengan kerap sehingga 12 cawan sehari.
 • Elakkan minum semasa makan serta sebaik sahaja sebelum dan selepas makan.
 • Pengambilan air halia boleh mengurangkan rasa mual.

Rutin harian


 • Berehat secukupnya kerana alahan akan bertambah buruk apabila kepenatan. Tidur sekejap di siang hari kerana biasanya pada trimester pertama, wanita mengandung kerap berasa letih dan mengantuk.
 • Dapatkan bantuan untuk mengemas rumah dan menjaga anak yang lain. Pastikan anda peruntukkan masa untuk berehat.
 • Bersiar-siar dan lakukan senaman ringan di luar rumah untuk dapatkan udara segar. Buka tingkap rumah untuk pengudaraan yang baik dalam rumah.
 • Elakkan tempat panas kerana kebiasaannya alahan akan bertambah teruk.
 • Jika pengambilan vitamin mengandung anda menyebabkan alahan bertambah teruk, minta nasihat doktor.
 • Bergerak perlahan-lahan dan elakkan pergerakan pantas.
 • Jangan gosok gigi sebaik sahaja lepas makan kerana ini boleh menyebabkan rasa mual.
 • Dapatkan sokongan daripada orang yang rapat (contoh: suami, ibu bapa, rakan)

.
Bila anda perlu dapatkan nasihat doktor?


 1. Cadangan di atas tidak memberikan kesan.
 2. Anda muntah lebih dari 3-4 kali sehari dan sebaik sahaja makan, anda muntah.
 3. Berat badan anda menurun dengan banyak.
 4. Muntah anda mengandungi darah atau berwarna hitam pekat.
 5. Anda mengalami simptom-simptom dehidrasi.
 6. Anda risau dengan keadaan anda atau merasakan perubahan serius pada kesihatan andaApakah ubat anti-emetik yang digunakan dan apakah pula kesan sampingannya?

Terlalu banyak ubat anti-emetik berada dipasaran. Saya nasihatkan berjumpa dengan doctor dahulu sebelum mengambilnya kerana ada ubat yang tidak  bolehdiambil kerana kesan pada janin.

1.Kombinasi Pyridoxine dan Doxylamine- Ini dikira sebagai  rawatan 1st –line. Pyridoxine tidak diketahui mempunyai kesan teratogenik/kecacatan pada janin.
2.Antihistamin seperti Meclizine,Promethazine. Anti-histamin boleh menyebabkan drowsiness,dizziness,incoordination,mulut kering,mata kabur,constipation,palpitation.
3.Phenothiazines seperti Chorpromazine. Ianya boleh menyebabkan mulut kering,mata kabur,constipation,tekanan darah rendah.
4.Agen Prokinetik seperti Metoclopramide.Ianya boleh menyebabkan drowsiness,dizziness,sakitkepala,restlessness dan depression. Dan juga cirirt birit.
5. Serotonin Antagonis seperti Ondansetron bagi kes-kes yang teruk.

Kesimpulannya,alahan adalah perkara yang normal pada wanita yang hamil dan perbezaan diantara seseorang adalah keseriusannya ada ibu-ibu tersebut. Jika ibu mendapati mereka tidak dapat mengawal alahan ini dan mampu makan dan minum,segeralah mendapatkan pertolongan dari doctor. Rehidrasi dan antiemetic adalah rawatan yang penting bagi kes-kes yang serius.Ida Umielman
Call/SMS/Whatsapp : 0193397363

***COD kawasan Bandar Putra Permai,Puncak Jalil , Taman Equine , Puchong dan kawasan sekitarnya0 comments:

Post a Comment