9 Dec 2013

Supplemen berbahaya!!!!! Adakah anda antara yang sedang menggunakannya

Salam,

Sekarang ni kalau di lhat terlalu banyak jenis supplement di pasaran.Tak terhitung banyak nye.Yang fast action pun ada juga.
Cara sesebuah produk mempromosikan supplement beliau membuatkan kita mudah tergoda tanpa memikirkan adakah supplement tersebut elok atau tidak pada kesihatan kita.
Tahukah anda ada antara supplement ini bahaya untuk kesihatan kita

Supplement, atau dietary supplement adalah istilah yang digunakan untuk produk yang mengandungi satu atau lebih dari bahan-bahan di bawah:-
Vitamin
Mineral
Herba
Asid Amino
Sebarang bahan lain

Tujuan supplemen adalah untuk menambah baik nutrisi dalam diet sesetengah golongan dan BUKAN UNTUK MENGGANTIKAN DIET SIHAT.
Berlainan dengan ubat (dadah), DCA, KKM, FDA atau mana2 badan yang mengawal produk2 seumpamanya tidak mempunyai undang2 yang ketat untuk produk makanan tambahan. Sebelum apa2 ubat dipasarkan, FDA akan memastikan ia telah menjalani ujian klinikal untuk memastikan keselamatan, keberkesanan serta interaksi dengan ubatan lain. Tapi tidak untuk supplemen.. Pengeluar hanya perlu menghantar laporan yang mengesahkan produk mereka selamat untuk diambil oleh manusia, serta:


  1. Tidak mengandungi bahan2 tercemar seperti toksin, bakteria, pestisid, kaca, plumbum dan lain2 bahan berbahaya.
  2. Mengandungi apa yang disenaraikan dalam Bahan-Bahan pada label.
  3. Dipakejkan dengan baik.
  4. Dibuat daripada bahan2 yang diuruskan dengan baik.


Walaubagaimanapun, pengeluar suplemen tidak perlu membuktikan produk mereka selamat dan berkesan.
Oleh kerana itu kita banyak dapati suplemen2 palsu yang dijual merata2. Yang dicampur dengan macam2 agar pengguna merasai ‘kesannya’.

Dan keluarlah kes-kes seperti ini:

shaklee online                                         
Pernah ke anda terfikir mengenai perkara ini.Jika anda antara salah seorang yang mudah terpengaruh dengan supplement yang berlambak ada dipasaran baik anda terlebih dahulu selidik adakah ia supplement yang berbahaya untuk kesihatan anda ataupun tidak.

Kalau Shaklee pilihan anda memang anda telah membuat pilihan bijak0 comments:

Post a Comment