17 Feb 2014

Kepentingan Minyak Ikan Omega 3 kepada ibu hamil....


Penyelidikan saintifik sentiasa memperluaskan pengetahuan kita tentang keperluan pemakanan semasa kehamilan.Antara perkembangan terkini dalam bidang ini ialah kepentingan asid lemak Omega 3 dalam perkembangan bayi dalam kandungan yang sihat dan kesihatan ibu hamil

Apakah itu Acid Lemak Omega 3 ?


 1. Omega 3 adalah sebuah keluarga rantai panjang asid lemak poli tak tepu ( polyunsaturated fatty acid) yang merupakan nutrien penting untuk kesihatan dan perkembangan badan.Malangnya, ini tidak disintesis oleh tubuh manusia dan mesti diperolehi dari diet , vitamin suplemen atau makanan tambahan
 2. Kajian menunjukkan bahawa kedua-dua komponen utama asid lemak Omega 3 yang paling bermanfaat adalah ESP (Eicosapentaenoic acid) dan  DHA (asid docosahexaenoic).
 3. Kajian menunjukkan bahawa setiap asid lemak mempunyai manfaat yang unik.EPA penting untuk mengurangkan risiko penyakit jantung, sistem imun dan tindak balas keradangan.DHA membantu meningkatkan kepintaran otak , mata dan sistem saraf utama iaitu penting untuk ibu mengandung , bayi dalam kandungan dan ibu yang sedang menyusu.Ia juga amat berguna kepada kanak-kanak yang mempunyai masalah di dalam pembelajaran.


Apakah kepentingan Omega 3 dan apakah fungsinya?


 1. Pengambilan Omega 3 lemak yang mencukupi adalah penting untuk mengekalkan pengeluaran hormon yang seimbang seperti hormon prostaglandin.
 2. Prostaglandin membantu mengawal banyak fungsi fisiologi penting termasuk tekanan darah , pembekuan darah , penghantaran saraf ,radang dan tindak balas alergi , fungsi buah pinggang dan saluran gastrousus dan pengeluaran hormon lain . 
 3. Bergantung kepada jenis asid lemak dalam diet, jenis prostaglandin yang tertentu boleh dihasilkan dalam kuantiti yang besar.
 4. Ketidakseimbangan prostaglandin ini boleh membawa kepada penyakit
 5. Peranan Omega 3 dalam mengeluarkan prostaglandin yang bermanfaat mempunyai manfaat kesihatan yang begitu banyak , termasuk pencegahan penyakit jantung , meningkatkan fungsi kognitif dan pengawalan keradangan.
 6. Dos Omega 3 yang tinggi digunakan untuk merawat dan mencegah gangguan emosi.
 7. Kajian baru mengenalpasti potensi kebaikan pengambilan Omega 3 termasuk kanser, enyakit radang usus dan penyakit autoimun yang lain.


Mengapa pengambilan Omega 3 penting terutamanya semasa mengandung?

Omega 3 didapati penting untuk perkembangan sistem saraf otak dan awal penglihatan bayi.Kajian menunjukkan bahawa ibu mengandung didapati kesusutan Omaga 3 dalam badan jika pengambilan Omega 3 yang kurang dalam pemakanan akibat janin menggunakan Omega 3 untuk perkembangan sistem saraf.

Omega 3 juga digunakan selepas bersalin untuk membuat susu ibu yang penting untuk perkembangan bayi.Kajian telah mengesahkan bahawa pengambilan tambahan EPA dan DHA kepada diet seorang ibu hamil mempunyai kesan positif ke atas pembangunan penglihatan dan kognitif bayi.Kajian juga telah menunjukkan bahawa penggunaan Omega 3 yang lebih tinggi boleh mengurangkan risiko alergi dikalangan bayi.

Asid lemak Omega 3 mempunyai kesan positif ke atas kehamilan.Peningkatan pengambilan EPA dan DHA boleh mencegah kelahiran pramatang mengurangkan risiko pre-eclampsia dan boleh meningkatkan berat kelahiran bayi.Kekurangan pengambilan Omega 3 juga menungkatkan risiko kemurungan ibu mengandung. Ini dapat menjelaskan mengapa gangguan emosi selepas lahir mungkin menjadi lebih buruk dan mula lebih awal untuk kehamilan berikutnya.

Apakah makanan yang mengandungi Omega 3 (DHA+EPA)?

Sumber EPA dan DHA adalah dari ikan air sejuk sepeprti salmon , tuna , sardin , ikan bilis, dan ikan kering. Ramai orang risau tentang kehadiran merkuri dan toksin lain dalam ikan terutamanya semasa mengandung.Atas sebab ini , sumber minyak ikan EPA dan DHA dari vitamin ataupun suplemen adalah aling selamat. Minyak ikan yanga berkualiti tinggi daripada pengilang yang mempunyai reputasi yang baik memberikan manfaat kesihatan EPA dan DHA tambahan tanpa risiko ketoksinan

Ramai orang berfikir bahawa flaxseed atau minyak flaxseed mengandungi Omega 3.tetapi flaxseed mengandungi rantai pendek Omega 3 , ALA (Asid alfa -linolenik) yang berbeza dari EPA dan DHA yang mengandungi rantai panjang Omega 3.

EPA dan DHA Omega 3 memberi keperluan badan untuk pembangunan kesihatan yang optimum.Walaupun ia pernah berfikir bahawa badan manusia boleh menukar ALA kepada EPA dan DHA , penyelidikan terkini menunjukkan bahawa pertukaran tersebut jarang berlaku.Minyak ikan merupakan sumber EPA dan DHA yang lenih dipercayai.

Adakah selamat untuk mengambil minyak ikan semasa mengandung?

Pengambilan kualiti minyak ikan yang tinggi adalah selamat semasa mengandung.Ika segar ( yang dimakan) sering boleh mengandungi toksin seperti merkuri.Bahan toksin ini boleh disingkir semasa pembuatan dan pemprosesan minyak ikan, dengan penggunaan bahan mentah yang berkualiti dan proses penapisan yang maju.

Sesetengah jenama minyak ikan adalah kualiti lyang lebih tinggi daripada yang lain.Pengeluar minyak ikan bereputasi tinggi boleh menyediakan dokumen keputusan makmal ketiga yang menunjukkan tahap ketulenan minyak ikan mereka.

Apakah yang anda harus perhatikan semasa membeli minyak ikan?

Menyiasat proses pembuatan
Bagaimana minyak ikan dihasilkan dan apakah standard kualiti bahawa pengilang menggunakan?
Semua produk mengandungi minyak ikan di negara ini yang berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) telah diuji keselamatan dan kualitinya dan dibuat berdasarkan Amalan Pengilangan Baik (GMP)

Bau
Adakah minyak ikan berbau hanyir?
Kajian menunjukkan bahawa minyak ikan hanya bau yang tidak menyenangkan apabila minyak telah mula merosost dan menjadi tengik.Tambahan minyak ikan yang berkualiti tinggi tidak boleh berbau hanyir

Rasa
Adakah minyak ikan rasa hanyit?
Minyak ikan yang segar dan berkualiti tinggi tidak rasa hanyir.Elakkan minyak yang memounyai rasa kuat atau mengandungi rasa tiruan yang paling mungkin cuba menyembunyikan rasa hanyir minyak tengik

Berapakah minyak ikan yang perlu diambil oleh ibu Mengandung ?

ISSFAL (Persatuan antarabangsa bagi Kajian Asid Lemak dan Lipid) telah menubuhkan carta dos minimum yang berikut disyorkan


 1. Bayi (1-18 bulan ) : 0.15lbs:32mg/lb EPA +DHA
 2. Kanak - kanak 1.5 - 15 tahun ) : 15 mg /lb EPA+DHA
 3. Dewasa  ( 15-115 tahun ) : 500 mg EPA + DHA ( Dengan sekurang-kurangnya 220 mg EPA dan 220 mg DHA
 4. Wanita mengandung dan menyusu : 300 mg DHA setiap hari

Bagi semua yang tak tahu Shaklee juga ada vitamin berasakan Omega 3 yang dikenali sebagai Omega Guard ShakleeNak tahu keistimewaan serta fungsi Omega Guard Shaklee ni boleh klik link dibawah ni ye


Ibu hamil yang ingin dapatkan Omega Guard Shaklee boleh hubungi ida ye


Ida Umielman
Call/SMS/Whatsapp : 0193397363

***COD kawasan Bandar Putra Permai , Taman Equine , Puchong dan kawasan sekitarnya

0 comments:

Post a Comment