9 Jan 2015

Fasa Perkembangan Bayi dari Minggu 1 Hingga Minggu 40.

Salam bersiaran semua,

Adalah suatu perasaan yang sukar digambarkan apabila anda disahkan hamil.Perasaan gembira yang sukar untuk diluahkan dengan kata-kata.Tidak kira isteri mahupun suami pasti merasai perasaan yang sama.

Kehadiran mujahid kecil di dalam rahim ibu nya adalah sesuatu yang perlu dijaga kerana ia suatu amanah buat si ibu mahupun si bapa.Semakin membesarnya mujahid kecil ini di dalam rahim si ibu semakin terasa tidak sabarnya untuk melihat ia lahir ke dunia ini.

Hari ini ida akan kongsikan perkembangan mujahid kecil ini sedari proses persenyawaan berlaku sehingga ia membentuk janin yang sempurna sifatnya.

MINGGU 1

 • Lapan hari selepas persenyawaan,blastosis akan merembeskan mukus untuk menyatakan kehadirannya di dalam rahim.MINGGU 2

 • Blastosis mula mengelembung dan membahagi dua kali dalam tempoh sehari.Pada hari ke -12 ,jumlahnya akan menjadi beribu-ribu.Setelah itu,blastosis ditanam kukuh pada endometrium
MINGGU 3

 • Selepas tiga minggu persenyawaan,saiz embrio ialah sepanjang 2mm.Gen janin mula membentuk tiga lapisan sel daripada organ badan yang bergabung
MINGGU 4

 • Bentuk asas seorang manusia mula bergabung.Panjang embrio lebih kurang 6mm.Pada minggu ini,akan kelihatanlah bentuk awal otak dan tulang belakang fetus.Jantungnya mengepam darah ke paru-paru dan aorta (urat besar yang mengalirkan darah daripada jantung).MINGGU 5

 • Walaupun anggota tubuh badan embrio yang jelas kelihatan hanyalah matanya,namun otaknya kini dalam proses perkembangan.Begitu juga dengan saluran darah yang tidak lama lagi akan bertukar menjadi jantung.Saiz embrio sudah mencecah 4mm.

Tubuh Badan Anda

 • Haid anda tidak datang.Minggu ini merupakan minggu paling sesuai untuk anda menjalani ujian air kencing yang boleh menentukan sama ada anda hamil ataupun sebaliknya.


MINGGU 6

Bayi Anda.

 • Jantungnya kini sudah terbentuk dan mula berdenyut.Di akhir minggu ini,saluran yang menghubungkan embrio dengan plasenta mula membesar menjadi tali pusat.Selain itu,saluran darah juga terbentuk.Saiz embrio kini sebesar jari kelengkeng dan pergerakannya hanya dapat dilihat melalui ujian imbasan.
Tubuh Anda

 • Jika anda menderita morning sickness,bau-bau tertentu akan membuatkan anda menjadi lebih teruk lagi.Kulit anda juga berubah menjadi lebih gelap sehingga menjadi bertompok-tompok dan meneglupas.


MINGGU 7

Bayi Anda

 • Fetus kini berukuran 1.3 sm.Lubang hidung,bibir,lidah dan giginya dalam proses pembentukan. Manakala kaki dan lengannya kian berkembang.Dalam pada itu,tulang belakang,usus dan otak hampir terbentuk sepenuhnya.Tubuh Anda

 • Anda mungkin berasa pening ataupun pengsan jika anda berdiri terlalu lama.Selain itu,jika anda berada dalam keadaan sesak,anda juga mungkin berkeadaan sebegini.Anda juga turut mudah merasa letih.Jadi pastikan anda mendapat rehat secukupnya.


MINGGU 8

Bayi Anda

 • Fetus kini berukuran 1.3sm.Lubang hidung,bibir,lidah dan giginya dalam prosespembentukan.Manakala kaki dan lengannya kian berkembang.Dalam pada itu,tulang belakang,usus dan otak hampir terbentuk sepenuhnya.
Tubuh Anda

 • Anda mungkin berasa pening ataupun pengsan jika anda berdiri terlalu lama.Selain itu,jika anda berada dalam keadaan sesak,anda juga mungkin berkeadaan sebegini.anda juga turut mudah berasa letih.Jadi pastikan anda mendapat rehat secukupnya.


MINGGU 9

Bayi Anda

 • Bentuk muka fetus mula berkembang malah mulut dan hidungnya jelas kelihatan.Begitu juga dengan kaki dan tangannya.Fetus kini berukuran kira-kira 3sm.
Tubuh Anda

 • Berat anda mula bertambah.Anda digalakkan untuk merekodkan setiap pertambahan berat badan yang dialami.Ketika ini,gusi anda menjadi lebih lembut dan nipis disebabkan oleh perubahan hormon.Jadi beri perhatian khusus kepada kebersihan gigi.


MINGGU 10

Bayi Anda

 • Telinga luaran fetus mula jelas kelihatan,Tubuhnya kini mula memanjang di mana ibu jari dan jari-jari yang lain jelas terlihat tetapi bentuknya belum sempurna seperti jari normal manusia.Pada tahap ini,saiz fetus ialah 4.5sm dan beratnya pula 5g.


Tubuh Anda

 • Jumlah darah yang mengalir di dalam tubuh kian meningkat.Ini akan membuatkan anda berasa lebih panas daripada biasa.Saiz rahim anda kini sebesar buah oren.Perubahan fizikal memaksa anda memakai pakaian yang lebih selesa sesuai dengan saiz baru anda.


MINGGU 11

Bayi Anda.

 • Di minggu ini,majoriti organ kandungan anda sudah terbentuk.Jadi sesetengah kesakitan yang dialami akan berakhir pada penghujung minggu ini.Kini fetus berada dalam zon selamat daripada sebarang ketidaknormalan pada janin dan jangkitan tertentu.Berat fetus pada minggu ini sepatutnya mencecah antara 10gm dan panjangnya pula 5.5sm.
Tubuh Anda.

 • Sebarang perubahan (kesakitan) yang dialami akan membuatkan anda mudah berasa letih.Jadi anda perlu mengambil peluang merehatkan diri jika ada kesempatan.Selain itu jika berasa khuatir dengan perubahan-perubahan yang berlaku,segeralah bertemu dengan doktor agar kemusykilan anda dapat dileraikan.


MINGGU 12

Bayi Anda

 • Jantung fetus berdegup antara 110 hingga 160 kali seminit.Pada minggu ini dadanya turun naik keran dia sudah mula bernafas.Bentuk tubuhnya sudah mula kelihatan.Ibu jari dan jari-jari lainnya sudah lengkap terbentuk.Begitu juga dengan kukunya.Fetus sudah mampu menghisap ibu jarinya dan menelan cecair amniotik seterusnya menukarkannya menjadi urin.Cecair amniotik akan diganti setiap 24 jam.Panjang fetus kini ialah 6.5sm manakala beratnya pula 20gm.
Tubuh Anda

 • Berat badan anda akan bertambah kira-kira satu perempat daripada berat badan normal di antara minggu ini hingga minggu 20.Ketika minggu ini anda kan berasa lebih bertenaga berbanding minggu-minggu sebelumnya.Teliti gaya hidup dan pemakanan anda dan pastikan diet anda mengandungi himpunan makanan yang baik dan seimbang untuk anda dan kandungan.


MINGGU 13

Bayi Anda

 • Saiz fetus kini 7.5sm dan beratnya 30gm.Tulangnya mula berkembang,begitu juga dengan gigi.Pada tahap ini,fetus sentiasa menggerakkan bibirnya sebagai persediaan untuk merangsang otot bibirnya supaya daya hisapannya dapat berfungsi dengan baik setelah dia lahir nanti.
Tubuh Anda

 • Perubahan saiz rahim yang kain membesar akan membuatkan and menyedari perasan perut anda "buncit".Dalam pada itu,perubahan warna puting turut berlaku.Warna bahagian tersebut berubah menjadi gelap dan urat biru pada payudara anda mula jelas kelihatan.


MINGGU 14

Bayi Anda

 • Pada trimester kedua,organ-organ bayi dalam kandungan sudah mulai matang.Dagu,dahi dan hidung kini semakin menyerlah.Bayi anda juga berupaya untuk mengerak-gerakkan kepalanya dan ada kalanya dia boleh mengerutkan kening.Bayi anda kini berukuran 9sm dengan berat sebanyak 60gm
Tubuh Anda

 • Kuantiti darah yang mengalir dalam badan semakin banyak.Dalam masa yang sama bayi juga perlukan oksigen.Oleh yang demikian,jantung perlu bekerja kuat.Jadi tidak hairanlah jika ketika ini jantung anda kelihatan sedikit besar.Semua itu adalah untuk memastikannya mampu menjalankan tugas sebaiknya.Hasil daripada pertambahan kuantiti darah dalam badan,anda kini jadi lebih bertenaga berbanding sebelumnya.dalam erti kata lain,inilah waktu yang paling sesuai untuk anda dan keluarga pergi bercuti sebelum melahirkan.


MINGGU 15

Bayi anda

 • Tulang rangka bayi anda sedang giat berkembang.Kini kakinya lebih panjang daripada tangan.Rambut pada kepala juga semakin menebal.Begitu juga dengan kening dan bulu matanya.Semua makin jelas kelihatan,Bayi anda pada ketika ini sudah boleh mendengar.Antara yang paling jelas didengarnya ialah suara anda selain daripada degupan jantung dan bunyi perut anda.Bayi anda sekarang sudah sepanjang 12sm dan beratnya kira-kira 100 gm.


MINGGU 16

Bayi Anda

 • Bayi semakin kerap bergerak.Tubuh mereka juga pada ketika ini mula diselaputi lanugi iaitu rerambut halus.Tujuannya ialah untuk mengekalkan keseimbangan suhu badan.Jantina bayi anda juga sudah boleh diketahui semasa ultrasound dilakukan.Bayi anda kini berukuran 16sm panjang dan beratnya 135gm.
Tubuh Anda

 • Pada saat ini anda sepatutnya rasa lebih segar,seronok dan gembira.Selera makan juga semakin bertambah.Anda mungkin dapat merasa pergerakan pertama bayi dalam kandungan.Akan tetapi pergerakan bayi anda tidaklah terlalu ketara.Pada masa yang sama,garis halus berwarna gelap di bawah abdomen yang dikenali sebagai linea nigra semakin menyerlah.Dan garis ini kembali pudar selepas anda melahirkan.


MINGGU 17

Bayi Anda

 • Anggota badan bayi dalam kandungan anda kini terbentuk dengan sempurna.Deria rasanya juga sudah mula dibina.Bayi anda sekarang sudah mempunyai cap jarinya sendiri.Dan kini dia berukuran 18sm dengan berat sekitar 185gm.
Tubuh Anda

 • Pinggang ramping anda kini sudah menghilangkan dirinya.Yang tinggal hanyalah perut yang semakin membesar di samping kehadiran sedikit tanda rekahan pada bahagian tersebut.Selain perut,gusi juga mengalami sedikit gangguan.Gusi berdarah ialah antara masalah yang biasa dialami wanita hamil.Jangan risau,pergilah bertemu doktor gigi untuk rawatan.


MINGGU 18

Bayi Anda

 • Kulit bayi anda ketika ini masih lagi berkedut kerana mereka belum pun megumpul lemak.Dia juga sangat aktif bergerak.Bayi anda juga mula peka terhadap bunyi-bunyian daripada luar.Oleh yang demikian,janganlah terperanjat jika tiba-tiba bayi anda menendang setelah terdengar bunyi kuat yang tidak anda duga.Bayi anda kini berukuran kira-kira 21sm dengan beratnya 235gm.


Tubuh Anda

 • Ketika ini anda sudah semakin dapat rasa pergerakan anak.Dalam masa yang sama,ibu hamil juga mungkin mengalami masalah untuk bernafas.Hal ini terjadi kerana semasa hamil,membran dalam hidung akan membengkak seterusnya mengganggu peredaran udara masuk ke dalamnya.Selain itu,lelehan faraj juga semakin bertambah.Sepanjang trimester kedua ini,anda akan dapat mengesan beberapa perubahan sampingan yang ketara pada tubuh selain daripada pertambahan berat badan.


MINGGU 19

Bayi Anda

 • Sama seperti anda,janin dalam kandungan juga semakin membesar.Ketika ini gigi susu mereka mulai terbentuk dalam gusi.Dalam masa yang sama,tunas untuk pembentukan gigi kekal juga muncul.Janin anda sudah menjankau 23sm dengan beratnya kira-kira 285gmTubuh Anda

 • Saat ini berat anda semakin bertambah.Punggung,peha dan bahagian abdomen adalah antara kawasan yang paling ketara pertambahan beratnya.Urat-urat halus juga mula kelihatan pada muka anda.Jangan risau,semua itu akan kembali seperti sedia kala setelah anda melahirkan.


MINGGU 20

Bayi Anda

 • Vernis merupakan sejenis bahan putih berminyak mula menyelaputi kulit bayi untuk melindunginya daripada cecair amniotil semasa berada dalam kandungan.Bayi anda kini berukuran 25.5sm dengan berat 340gm
Tubuh Anda

 • Rahim semakin cepat membesar dan anda kini telah kelihatan sama seperti ibu hamil lain.Akibat pembesaran perut yang begitu cepat,pusat hampir tidak kelihatan.Tetapi ada sesetengah ibu hamil pusatnya tidak menjadi rata sebaliknya tertonjol keluar.Ketika ini masalah pedih ulu hati bukan suatu yang asing.


MINGGU 21

Bayi Anda

 • Bayi anda kini sangat aktif.Hampir setiap saat anda akan dapat rasa pergerakannya.Jadi tidak hairanlah kalau setiap malam tidur anda diganggu.Jika hal ini terjadi kepada anda,usap perlahan perut sambil berkata-kata kepada anak.Dipercayai dengan cara ini akan dapat menenagkan bayi.Kini bayi sudah semakin besar dan beratnya kira-kira 390gm dan dianggarkan 28sm panjang.
Tubuh Anda

 • Pada masa ini anda berpeluang untuk melihat perut bergelombang hasil daripada pergerakan bayi dalam kandungan.Anda juga mungkin ada masalah untuk bernafas kerana paru-paru semakin terhimpit akibat ditekan rusuk yang semakin mengembang.Pada masa ini anda juga kelihatan lebih bertenaga dan mungkin inilah masa yang sesuai untuk membuat persediaan menerima kehadiran cahaya mata.


MINGGU 22    

Bayi Anda

 • Bayi dalam kandungan anda terus membesar akibatnya ruang untuk mereka bergerak semakin kurang.Bayi anda kini mungkin berhubungan dengan anda melalui tendangan ataupun gerakan yang dilakukannya.Sistem pernafasan mereka masih dalam proses pembinaan dan paru-paru belum lagi berfungsi untuk menyalurkan oksigen ke salur darah.Bayi anda kini berukuran 29sm dengan berat kira-kira 410 gm.Tubuh Anda

 • Tulang rusuk bahagian bawah anda mula rasa sakit akibat ditolak keluar oleh rahim yang semakin membesar.Untuk kurangkan rasa tidak selesa cuba duduk setegak mana yang anda mampu atau anda boleh mengangkat tangan dengan lurus melepasi kepala.Selain itu,jika anda ada cara lain yang lebih menyelesakan,amalkanlah kerana inilah waktu terbaik untuk cuba apa sahaja cara asalkan kesakitan yang dialami tidak berlarutan.


MINGGU 23

Bayi Anda

 • Bayi anda kini sudah semakin sempurna pembentukannya.Jika dia lelaki,skrotumnya sudah terbentuk sempurna jika dia perempuan,dalam ovarinya kini sudah pun terkandung beberapa juta telur.Jumlah telur ini akan berkurangan ke sekitar dua juta ketika dilahirkan dan jumlahnya semakin berkurangan apabila usia anak semakin meningkat.Bayi anda kini berukuran kira-kira 31sm dengan berat sebanyak 440 gmTubuh Anda

 • Anda mula dapat rasakan kehadiran bayi dalam perut.Anda akan rasa tegang pada bahagian tersebut.Kadangkala anda akan rasa sakit seperti mencucuk-cucuk pada bawah perut kerana otot uterine sedang meregang.Rasa sakit ini akan hilang apabila anda berehat.


MINGGU 24

Bayi Anda

 • Bayi anda semakin lasak bergerak.Anda juga semakin mahir membaca pergerakannya.Degupan jantung bayi anda sudah boleh didengar walaupun hanya menggunakan stetoskop biasa.Bayi anda juga sudah boleh mendengar kata-kata anda dengan jelas.Kini berat bayi anda sedah menjangkau 500gm dengan panjangnya 33sm.
Tubuh Anda

 • Tubuh anda kini mula menambah beratnya sebanyak setengah kilo seminggu.Dalam masa yang sama,kaki anda mula rasa tegang akibat berat badan yang bertambah dengan banyak.Untuk mengelakkan rasa tidak selesa pastikan pakai kasut yang sesuai.


MINGGU 25

Bayi Anda

 • Sel-sel otak pada bayi terus berkembang dan menjadi semakin kompleks.Tulang temulang juga semakin keras.Kini bayi anda semakin aktif belajar bernafas,menyedut dan keluarkan kembali cecair amniotik yang wujud di sekitar mereka.Dan ketika ini jika bayi anda tertelan terlalu banyak cecair tersebut,dia boleh sedu.Bayi dalam kandungan anda sekarang berukuran 34sm dengan berat sekitar 600gm.


Tubuh Anda

 • Anda kini kelihatan lebih berseri-seri.Muka semakin bercahaya.Semuanya kerana meningkatnya peredaran darah dibawah kulit.Tekanan pada pundi kencing juga adalah punca mengapa anda sering ke tandas.Kekejangan,sakit belakang dan pedih ulu hati semakin kerap berlaku.


MINGGU 26

Bayi Anda

 • Walaupun bayi anda kelihatan kurus kering,mereka sebenarnya sudah mula membentuk lemak-lemak dibawah kulit.Lemak-lemak ini kemudiannya akan membantu mengekalkan suhu badan sehinggalah selepas dilahirkan.Bayi anda kini sepanjang 35sm dengan berat 700gm
Tubuh Anda

 • Dengan perut yang semakin membesar,tidur anda kini sering tidak nyenyak.Selain daripada rasa tidak selesa semasa berbaring,anda juga semakin kerap ke bilik air.Ketika ini cara tidur yang betul penting untuk memastikan anda berpeluang untuk berehat secukupnya.Agar anda rasa selesa ketika berbaring,alaskan perut dan kaki dengan bantal.


MINGGU 27

Bayi Anda

 • Bayi anda kini sudah boleh membuka matanya.Jadi dia kini boleh melihat cahaya luar menerusi bahagian abdomen anda.Ketika ini juga bayi mula belajar menghisap dan mereka mungkin berupaya menghisap ibu jari ataupun genggaman tangan.Bayi anda kini berukuran 36sm dengan berat lebih kurang 800gm.


Tubuh Anda

 • Anda semakin hari semakin besar dan tentunya berat semakin bertambah.Antara bahagian yang paling ketara pertambahan beratnya ialah di sekitar dada terutamanya pada bahagian payudara.Oleh yang demikian,pemakaian baju dalam yang sesuai sangat penting.Elakkan berbaring secara menelentang kerana cara ini akan membuatkan anda rasa tidak selesa dan dalam masa yang sama salur darah anda akan ditekan oleh rahim anda yang semakin membesar.


MINGGU 28

Bayi Anda

 • Pada usia ini,bayi sudah cukup sifatnya dan boleh lahir pada bila-bila masa.Jika bayi lahir pada usia ini,dia dikategorikan sebagai bayi pramatang.Jantungnya kini berdegup sebanyak 150 degupan seminit.Berat badannya kini mencecah 900gm.Tubuh Anda

 • Payudara anda mungkin sudah mengeluarkan kolostrum iaitu sejenis cecair likat.Jika anda berasa tidak selesa dengan pengeluaran kolostrum tersebut,cuba pakai pad pada coli bagi mengelakkan rasa melekit.Pada usia kandungan ini,darah anda akan diuji buat kali kedua untuk melihat tahap anemia dalam badan.Sekiranya anda didapati anemia positif,bekalan zat besi berbentuk pil akan diberikan.


MINGGU 29

Bayi Anda

 • Bayi semakin membesar dan memenuhi ke seluruh ruang dalam perut.Kepalanya mula sepadan dengan badan.Kening dan bulu mata tumbuh sepenuhnya.Bulu pada badannya terus tumbuh.Matanya boleh membuka dan ditutup dan mula fokus.Berat bayi kini dalam 1kg dan ukuran badan mencecah 38sm.
Tubuh Anda

 • Anda akan berasa dengan kerap pergerakan bayi dalam kandungan.Bayi juga akan mula mengeras badan.Oleh yang demikian,banyakkanlah berehat sama ada dengan duduk atau berbaring.


MINGGU 30

Bayi Anda

 • Bayi kini sudah pandai menyesuaikan keadaan mengikut keselesaan.Berat badannya kini boleh mencecah 1.1kg dan panjangnya lebih kurang 39sm.Tubuh Anda

 • Anda akan cepat rasa letih kerana perut semakin membesar.Jika berjalan terlalu laju anda akan cepat lelah.Jadi adalah penting untuk anda menjaga posisi.Tidur pada waktu malam juga mungkin akan terganggu.


MINGGU 31

Bayi Anda

 • Fizikal bayi lengkap sepenuhnya kecuali sebahagian kecil paru-parunya.Begitu juga pada bahagian otaknya.Otak dikatakan masih dalam proses perkembangan tetapi semakin laju dan bayi sekarang boleh mendapat dan memproses maklumat dengan cepat.Bayi juga mula berasa sakit jika kedudukannya tidak betul.Dia akan bertukar posisi kepada lebih selesa.Berat kini menjangkau 1.4kg dan tingginya pula 40sm.
Tubuh Anda

 • Sesak nafas atau termengah-mengah akan mudah berlaku sekiranya anda tidak berhenti bergerak.Jadi banyakkan berehat.Jika waktu malam anda rasa kurang selesa untuk bernafas,pastikan pakaian anda tidak terlalu ketat dan panas.


MINGGU 32

Bayi Anda

 • Bayi semakin aktif bergerak.Dia akan memusingkan badan,menendang dan membuat lebih banyak lagi aksi berbanding sebelum ini.Walau bagaimanapun,kedudukan kepala bayi tetap berada dipermukaan serviks untuk keluar pada bila-bila masa.Berat badannya kini 1.6 kg.Manakala ukurannya mencapai 40.5sm.Tubuh Anda

 • Jika anda bekerja,mulakan cuti sekarang.Nikmati hujung minggu kehamilan ini dengan pelbagai persediaan mental dan fizikal.


MINGGU 33

Bayi Anda

 • Jari jemari mula terbentuk dengan sempurna.Begitu juga halnya dengan paru-paru.Ketika ini,bayi mula berlatih bernafas.Ukuran janin kini berukuran 41.5sm dengan berat 1.8kg.
Tubuh Anda

 • Kenaikan berat badan kini tidak terlalu cepat.Jika tidak pun,berat badan hanya meningkat lebih kurang 1kg untuk setiap minggu.Anda digalakkan memeriksa tahap kesihatan dengan kerap agar tidak berlaku sebarang masalah.


MINGGU 34

Bayi Anda

 • Berat badannya semakin bertambah.Matanya mula sensitif terhadap cahaya.Kening dan bulu mata kini sudah cukup matang dan mata janin kini sudah pandai berkedip-kedip.Sekiranya janin adalah lelaki,testisnya mula membentuk dengan sempurna,Berat badannya kini menjangkau 2kg dan panjangnya manakala ukuran badannya kini mencecah 43sm.Tubuh Anda

 • Tekanan darah mungkin akan meningkat agak tinggi.Jadi jaga sedikit perasaan dan emosi anda pada peringkat ini.


MINGGU 35

Bayi Anda

 • Bayi masih lagi membesar dan memenuhi ruang dalam perut.Bayi tidak bergerak terlalu aktif kerana ruang agak sempit.Berat badannya kini meningkat kepada 2.3kg dan panjangnya 44.5sm.
Tubuh Anda

 • Banyakkan berbincang tentang emosi dan kesediaan anda ketika di bilik bersalin bersama pasangan atau sesiapa yang akrab agar rasa gentar dan risau semakin hilang.Dalam masa yang sama kawal diet.Jangan berjalan keluar rumah kerana takut kontraksi boleh bermula pada bila-bila masa.Bersiap sedia dari sekarang.


MINGGU 36

Bayi Anda

 • Kontraksi awal boleh bermula sekarang.Tetapi jika ia berlaku tidak terlalu kerap,itu bukan tanda ingin bersalin.Tetapi ia hanya tanda-tanda yang kandungan anda kini semakin mencapai tahap matang.Bayi kini mula pandai bernafas dengan betul,menghisap jari dan belajar menelan.Berat kini 2.5 kg dan panjang 46sm.
Tubuh Anda

 • Bernafas kini semakin tidak selesa.Pangkal rahim juga rasa sakit akibat tekanan yang dibuat oleh bayi dalam kandungan.Pemeriksaan kehamilan pula akan dijalankan setiap minggu mulai sekarang.


MINGGU 37

Bayi Anda

 • Bulu pada badan bayi mulai berkurangan.Bayi mula mengeluarkan hormon yang dinamakan cortisone yang membantu mematangkan organ pernafasan.Berat kini 2.7kg manakala panjang 47sm.
Tubuh Anda

 • Bersedia mungkin anda bersalin pada minggu ini.Periksa semua persiapan sebelum dan selepas bersalin.Jangan takut untuk bertanya apa jua soalan berkaitan dengan proses kelahiran kepada orang yang berpengalaman.Sikap ini membantu anda menambah lagi ilmu untuk di gunakan ketika di bilik bersalin.


MINGGU 38

Bayi Anda

 • Lemak mula terbina dalam badan bayi.Kulit bayi kini sudah menjadi sedikit merah jambu.Rambut mulai memanjang sehingga mencecah ukuran 5sm.Begitu juga dengan kukunya.Pada usia ini,bayi anda mempunyai berat badan lebih kurang 2.9kg dan panjangnya pula 48sm.

Tubuh Anda

 • Sentiasa peka dengan perubahan diri.Pastikan tanda-tanda ingin bersalin.Jika ada tanda cepat-cepat pergi ke hospital.Jangan terlalu banyak membuat kerja-kerja rumah takut nanti tenaga akan hilang.Kumpulkan tenaga untuk beberapa hari ini supaya tenaga yang disimpan itu dapat digunakan sepenuhnya ketika dibilik bersalin.


MINGGU 39

Bayi Anda

 • Kini bayi matang sepenuhnya.Berat kini 3.1kg dan panjang 49 sm
Tubuh Anda

 • Masa kini sudah tiba.Rasa sakit kontraksi kini semakin kerap.Walaupun begitu,jangan biarkan rasa sakit itu menghantui anda.Tenangkan fikiran dan bersiap sedia untuk ke hospital


MINGGU 40


 • Dia seharusnya sudah berada dalam dakapan anda.Doktor tidak akan menangguhkan lagi kelahiranyya.Sama ada secara semulajadi atau caesarean,kelahiran mesti dilakukan.

Subhanallah begitu indah ciptaanNYA yang membesar didalam setiap ibu hamil.Tidak dapat digambarkan dengan kata-kata apabila melihat perkembangan mujahid kecil ini didalam rahim setiap ibu hamil.Pasti semua ibu hamil teruja selepas mengetahui bagaimana perkembangan bayi didalam rahim mereka sedari minngu pertama sehingga minggu ke 40 ni kan.

Ida Umielman
Call/SMS/Whatsapp : 0193397363

***COD kawasan Bandar Putra Permai,Puncak Jalil , Taman Equine , Puchong dan kawasan sekitarnya

0 comments:

Post a Comment