15 Jan 2015

Supplemen atau Vitamin Yang Diperlukan Oleh Ibu Hamil.

Salam bersiaran semua,

Adakah perlu untuk seseorang ibu hamil mengambil vitamin atau supplemen kesihatan sepanjang tempoh kehamilan mereka?

Itu adalah antara persoalan yang sering bermain dan ditanyakan oleh semua ibu hamil.Bagi semua ibu hamil,diet yang seimbang adalah cara terbaik bagi mendapatkan nutrien yang diperlukan oleh ibu dan bayi dalam kandungan.Dengan itu,ibu hamil selalu dinasihatkan untuk mengambil makanan daripada pelbagai sumber bagi memastikan bayi dalam kandungan mendapat semua vitamin dan mineral yang diperlukan.Ia juga bagi memastikan ibu mendapat tenaga yang diperlukan sepanjang kehamilan.

Tetapi tidak dinafikan terdapat sesetengah ibu hamil yang tidak dapat memakan makanan yang mengandungi nutrien tertentu atas sebab alahan,mual-mual atau loya,muntah yang teruk dan sebagainya.Oleh sebab itu,pengambilan supplemen vitamin adalah disarankan bagi  melengkapkan keperluan nutryang diperlukan bukan sahaja untuk ibu malahan untuk tumbesaran bayi dalam kandungan.Pengambilan supplemen kesihatan semasa hamil digalakkan kerana dapat mengurangkan risiko kecacatan bayi,kelahiran pramatang dan kekurangan berat bayi.

Tetapi persoalannya disini apakah vitamin dan supplemen kesihatan yang penting bagi ibu hamil.Disini ida senaraikan antara supplemen atau vitamin yang boleh diambil oleh ibu hamil yang mana ia ida ambil dari sumber disini.

1. ASID FOLIK 


 • Asid Folik merupakan supplemen yang paling penting terutamanya semasa trimester pertama kehamilan.Pengambilan asid folik boleh mengurangkan risiko bayi mengalami kecacatan pada tulang belakang (kecacatan pada tiub neural).Kecacatan tiub neural iaitu spina bifida berlaku apabila saraf di dalam tulang belakang terdedah dan rosak.
 • Sebaik-baiknya asid folik diambil apabila seseorang wanita merancang untuk hamil.Asid folik dengan dos 400mcg perlu diambil setiap hari sehingga sekurang-kurangnya 12 minggu pertama kehamilan.Ibu hamil juga dinasihatkan mengambil makanan yang mengandungi folat (bentuk semulajadi Asid Folik) seperti sayur-sayuran hijau dan kekacang.
 • Dalam sesetengah keadaan,dos asid folik yang lebih tinggi iaitu sebanyak 5 mg mungkin akan disyorkan oleh doktor.Sebagai contohnya:-

Ibu hamil yang pernah mengalami masalah bayi dengan kecacatan tiub neural dalam kehamilan terdahulu
Ibu hamil yang sedang mengambil sebarang ubat anti-epileptik
Ibu hamil yang menghadapi penyakit kencing manis


2. ZAT BESI


 • Ibu hamil biasanya akan menjalani ujian darah yang akan menunjukkan sama ada kandungan zat besi dalam badan mencukupi ataupun tidak.Jika kandungan zat besi ibu hamil rendah,suppleman zat besi perlu diambil.Ini diseabkab jumlah darah dalam badan ibu semakin bertambah bagi menyokong tumbesaran bayi dalam kandungan.Badan akan menggunakan zat besi yang tersimpan dalam badan sekiranya ibu kurang mengambilnya dalam diet.Akibatnya,penyimpanan zat besi dalam badan akan berkuarang dan boleh membawa kepada anemia.
 • Risiko kelahiran pramatang dapat dikurangkan dengan pengambilan zat besi.Selain itu,pengumpulan zat besi dalam badan juga penting kerana ibu akan kehilangan banyak darah semasa melahirkan.Bayi yang bakal lahir juga mempunyai simpanan zat besi dalam badan mereka.Zat besi ini berasal daripada dararah ibunya melalui uri dan boleh boleh bertahan sehingga 4 bulan.
 • Biasanya,jika ibu mengambil zat besi lebih daripada kuantiti yang disyorkan iaitu 30mg,ia boleh mengganggu saluran pencernaan seperti mengalami sembelit yang dialami oleh kebanyakkan ibu hamil,loya ataupun cirit birit.Supplemen kesihatan dengan kandungan zat besi dalam kuantiti 30mg atau kuran12gbiasanya tidak memberikan sebarang masalah berkaitan.
 • Ibu hamil disyorkan berbincang dengan doktor berkaitan ketidakselesaan yang dialami.Sekiranya ibu hamil tidak mengalami anemia,terdapat pilihan untuk bertukar kepada supplemenkesihatan dengan kandungan zat besi yang lebih rendah.Walau bagaimanapun,bagi ibu hamil yang mengalami anemia dan tiada pilihan untuk bertukar kepada supplemen lain,disyorkan untuk minum jus prun ataupun mengambil buah-buahan dengan lebih kerap bagi mengatasi masalah sembelit.
 • Sumber makanan terbaik yang mengandungi zat besi adalah seperti daging mterah,kismis,kurma,kekacang dan sayur-sayuran.3. KALSIUM


 • Ibu hamil juga memerlukan kalsium bagi pembentukan tulang dan pertumbuhan gigi bayi terutamanya pada trimester ketiga.Kalsium juga penting sepanajang kehamilan bagi mengelakkan kekejanan otot kaki ibu.Sekiranya ibu hamil kekurangan kalsium,ia turut menyebabkan berlaku kekejangan otot dan kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri.
 • Biasanya supplemen ini akan dipreskripsikan untuk wanita hamil yang alah terhadap susu atau tidak dapat mengambil kalsium yang cukup dalam pemakanan harian mereka.Kekurangan kalsium yang serius boleh mendedahkan anita hamil kepada risiko preeklampsia yang boleh membawa maut kepada ibu dan bayi dalam kandungan.
 • Pengambilan kalsium sehari yang dicadangkan oleh ibu hamil ialah dalam dos 1300mg (ibu berumur 14-18 tahun ) dan 1000mg ( ibu berumur 19-50 tahun)


4. ASID LEMAK PERLU

 • Asid Lemak Perlu seperti asid lemak omega-3 DHA dan EPA juga penting bagi pembentukan otak dan saraf bayi dari peringkat awal pembentukan.Ikan adalah sumber utama DHA dan EPA tetapi ibu perlu berhati-hati supaya tidak makan terlalu banyak ikan yang mengandungi kandungan merkuri yang tinggi.Memandangkan omega-3 adalah sangat pentin untuk bayi adalah idea yang baik untuk berbincang dengan doktor sama ada ibu memerlkan supplemen tambahan yang mengandungi omega-3 ataupun tidak.


5. VITAMIN D


 • Vitamin larut lemak seperti vitamin D turut membantu mengekalkan tulang dan gigi yang kuat kerana  Vitamin D memainkan peranan penting dalam mengekalakan tahap kalsium dan fosforus di dalam badan.Oleh itu,adalah penting bagi ibu hamil mengambil Vitamin D tambahan bagi memastikan tulang yang sihat serta menyediakan bayi dengan Vitamin D yang mencukupi bagi beberapa bulan pertama mereka.Dos yang dicadangkan ialah 200IU Vitamin D setiap hari.
 • Sumber makanan terbaik yang mengandungi Vitamin D adalah ikan sardin,ikan mackerel,ikan salmon,telur dan daging.


TIPS PENGAMBILAN VITAMIN DAN SUPPLEMEN


 1. Sebelum membeli sebarang vitamin atau supplemen baca label dengan teliti bagi memastikan dos dan kandungan yang tepat dan selamat dipilih agar sesuai dengan keperluan bayi.
 2. Berbincang dengan doktor atau ahli farmasi tentang penggunaan ubat serta gaya hidup bagi menentukan vitamin dan supplemen kesihatan yang terbaik dan selamat diambil.
 3. Pastikan ibu hamil tidak mengambil sebarang vitamin atau supplemen kesihatan selain yang dicadangkan oleh doktor ataupun ahli farmasi
 4. Bagi mengelakkan loya cuba ambil supplemen kesihatan pada waktu malam sebelum tidur.Ibu hamil juga dinasihatkan mengambil sebarang vitamin atau supplemen kesihatan selepas makan bagi mengurangkan iritasi dengan perut kosong.
 5. Bincanglah dengan doktor atau ahli farmasi mengenai multivitamin khas untuk kehamilan.Ia seharusnya mengandungi ASID FOLIK,ZAT BESI,VITAMIN D dan KALSIUM.Dapatkan juga multivitamin yang mengandungi VITAMIN C,VITAMIN D,VITAMIN B seperti B6 dan B12,POTTASIUM dan VITAMIN E.
 6. Multivitamin bagi kehamilan tidak mengandungi retinol iaitu Vitamin A daripada sumber haiwan kerana jika diambil dalam kuantiti yang banyak.retinol boleh menjadi racun kepada bayi dalam kandungan.Ibu hamil juga perlu mengelakkan makanan yang mengandungi kandungan Vitamin A yang tinggi seperti minyak hati ikan (fish liver oil).Bagaimanapun Vitamin A boleh diambil dalam bentuk provitamin A iaitu betakarotin yang diperolehi daripada sumber tumbuhan  dan selamat untuk bayi.
Itu antara supplemen atau vitamin yang disarankan untuk diambil oleh semua ibu hamil.Shaklee juga turut menyediakan supplemen untuk ibu hamil yang lengkap.Set Hamil Shaklee merangkumi kesemua nutrien yang diperlukan oleh ibu hamil mahupun bayi di dalam kandungan.Kalau nak tahu apa itu Set Hamil Shaklee jemput klik link di bawah ye:


Berminat untuk dapatkan Set Hamil Shaklee boleh hubungi ida:- Ida Umielman
Call/SMS/Whatsapp : 0193397363

***COD kawasan Bandar Putra Permai,Puncak Jalil , Taman Equine , Puchong dan kawasan sekitarnya

0 comments:

Post a Comment