24 Sep 2014

Kepentingan Warm Up dan Cool Down yang perlu kita semua ketahui.

Salam kasih sayang semua,

Warm Up dan Cool Down adalah 2 perkara yang perlu dilakukan apabila kita memulakan dan mengakhiri sesi senaman kita.Ada yang anggap kedua-dua benda ini tidak penting tetapi tahukah anda peluang anda utuk tercedera adalah tipis jika anda melakukan Warm Up dan Cool Down ini.

Meri kita tengok apa kepentingannya kita melakukan Warm Up dan Cool Down ni ye.


KEPENTINGAN WARM UP

Memastikan semua komponen di dalam tubuh badan bersedia sebelum melakukan segala bentuk aktiviti fizikal:
  • Jantung
  • Sendi
  • Otot
Maksud bersedia kat sini adalah antaranya;
  1. Menaikkan tingkat energi yang dikeluarkan oleh metabolisme tubuh.
  2. Meningkatkan pertukaran (pengikatan) oksigen dalam hemoglobin.
  3. Meningkatkan kecepatan perjalanan signal saraf yang memerintah gerakan tubuh.
  4. Memudahkan otot-otot berkontraksi dan rileks secara lebih cepat dan efisien.
  5. Mengurangkan ketegangan pada otot.
  6. Meningkatkan kapasitas kerja fisik.

Cool down pula WAJIB dilakukan setiap kali selesai sesuatu aktiviti itu. Haa, kat sini ramai yang culas. Habis je workout or apa-apa aktiviti fizikal tu, dia terus balik rumah. Ramaikan yang buat macam ni? Hehe. Ok jom tengok kepentingan cool down pulak.

KEPENTINGAN COOL DOWN
  1. Menurunkan suhu badan secara beransur-ansur
  2. Menjajar semula otot-otot
  3. Mengurangkan kesakitan & kerengsaan selepas bersenam
  4. Menggalakkan pengaliran darah ke jantung
  5. Membantu mengeluarkan bahan buangan daripada badan
  6. Membantu untuk me’relaks’kan anda
Ida Umielman
Call/SMS/Whatsapp : 0193397363

***COD kawasan Bandar Putra Permai,Puncak Jalil , Taman Equine , Puchong dan kawasan sekitarnh ya
Proses cooling down ini WAJIB dilakukan supaya darah tidak terperangkap dalam otot yang tidak bekerja dan tidak berkeupayaan untuk balik ke jantung (blood pooling) yang akan menyebabkan korg rasa pening-pening. Ia juga boleh mengelakkan korg daripada mengalami kesakitan otot disebabkan asid laktik yang terkumpul semasa melakukan aktiviti fizikal tu.

1 comment: