28 Sep 2014

Ketahui 20 Penyakit Yang Disebabkan Oleh Berat Badan Berlebihan.

Salam,

Berat badan berlebihan boleh menyumbang kepada penyakit.Mungkin kita tidak sedar akan kehadiran penyakit ini adalah disebabkan oleh berat badan kita yang berlebihan.

Dibawah ini antara 20 penyakit yang disebabkan oleh berat badan berlebihan yang perlu anda ketahui.

1.Kencing Manis 
Diabetes yang merupakan satu gangguan di mana pankreas tidak menghasilkan cukup atau kadang-kadang tidak mana-mana insulin. Diabetes boleh membawa kepada pelbagai isu-isu perubatan lain dan obesiti merupakan salah satu punca utama disebabkan oleh badan yang mempunyai glukosa berlebihan akibat makan berlebihan.

2.Kanser 
Kanser mempunyai berbagai bentuk dan jenis dan kebanyakan mereka boleh dicegah dengan perhatian yang lebih kepada pemakanan yang sihat dan mengelakkan obesiti

3.Kegagalan jantung akibat tersumbat
Kegagalan Jantung yang kongestif adalah suatu keadaan di mana jantung tidak boleh mengepam darah yang mencukupi kepada organ-organ lain badan.

4.Pembesaran jantung 
Jantung yang diperbesarkan adalah satu lagi keadaan jantung di mana otot jantung menjadi lebih besar kerana bekerja terlalu keras yang secara semulajadi akan berlaku jika anda mempunyai berat badan yang berlebihan ..

5.Embolisme Pulmonari 
Embolisme Pulmonari ialah keadaan arteri tersumbat yang kadang-kadang boleh membawa maut. Berlebihan berat badan menyebabkan kebanyakan orang mengurangkan aktiviti dan selepas satu masa dimana tiada aktiviti ianya boleh menyebabkan embolisme

6.Sindrom ovari polisistik 
Sindrom ovari polisistik adalah apabila sista wujud dalam ovari. Ianya boleh pecah dan akan menyebabkan walaupun masalah-masalah lain.

7.Penyakit Refluks
Penyakit Refluks esofagus Gastro bermakna bahawa asid perut dan aliran jus dari perut kembali ke dalam esofagus. Ini adalah masalah biasa pada orang yang berlebihan berat badan.

8.Penyakit Hati berlemak 
Penyakit Hati berlemak adalah suatu keadaan berbalik di mana lemak dalam jumlah yang besar berkumpul dalam sel-sel hati. Hati berlemak boleh dianggap sebagai satu penyakit tunggal yang berlaku di seluruh dunia dalam orang-orang yang dengan pengambilan alkohol yang berlebihan dan mereka yang gemuk

9.Hernia
Hernia disebabkan apabila lubang pada diafragma menjadi lemah dan membesar.

10.Mati pucuk 
Disfungsi erektil adalah ketidakupayaan untuk membangunkan atau mengekalkan ketegangan yang boleh disebabkan oleh masalah perubatan disebabkan oleh kegemukan atau kesan psikologi.

11.Inkontinens Urinari
Inkontinens Urinari ketidakupayaan untuk mengawal air kencing yang sering dikaitkan dengan obesiti, pundi kencing lemah dan otot lantai pelvik.

12.Kegagalan Ginjal kronik 
Kegagalan Ginjal kronik bermaksud buah pinggang gagal untuk bekerja adalah risiko yang lebih besar kepada orang-orang yang mempunyai berat badan yang berlebihan atau obes.

13.Edema Limfa
Edema limfa adalah keadaan yang berlaku dari sistem limfa rosak atau tidak berfungsi yang kadang-kadang berpunca akibat orang-orang yang mengalami masalah kegemukan dimana kegemukan itu sebenarnya menghancurkan sistem limfatik.

14.Selulitis
Selulitis mengikut definisi klinikal ialah jangkitan merebak yang melibatkan kedua-dua dermis dan tisu subkutaneus akibat aliran limfa yang lemah yang disebabkan oleh kegemukan.

15.Strok
Strok adalah kekurangan bekalan darah apabila badan terpaksa bekerja lebih keras apabila seseorang itu berlebihan berat badan
.
16.Sindrom Pickwickian 
Sindrom Pickwickian boleh menyebabkan apnea tidur dimana kegemukan meletakkan beban yang berlebihan ke atas sistem paru-paru.
Sindrom Pickwickian adalah suatu keadaan di mana orang teruk berlebihan berat badan gagal bernafas pesat cukup atau secara mendalam cukup, menyebabkan tahap oksigen darah rendah dan darah tinggi karbon dioksida (CO2) peringkat. Ramai orang dengan keadaan ini juga sering berhenti bernafas sama sekali untuk jangka masa yang pendek semasa tidur (tidur apnea obstruktif), mengakibatkan mereka terjaga dari tidur dengan kerap sepanjang malam, yang membawa kepada mengantuk berterusan pada siang hari. Penyakit ini meletakkan tekanan pada jantung, yang akhirnya boleh membawa kepada simptom kegagalan jantung, seperti bengkak kaki dan pelbagai gejala lain yang berkaitan.

17.Kemurungan
Kemurungan adalah satu keadaan di mana seseorang terasa amat sedih sepanjang masa dan boleh akhirnya membawa kepada perasaan ingin membunuh diri. Masalah ini akan lebih serius bagi seseorang yang mempunyai masalah berat badan.

18.Osteoartritis
Osteoartritis adalah satu sindrom klinikal di mana keradangan gred-rendah menyebabkan kesakitan pada sendi. Ini disebabkan oleh kehausan tulang rawan tidak normal yang biasanya disebabkan oleh kegemukan.

19.Gout
Gout berlaku apabila asid urik berkumpul dalam darah. Hujung saraf kemudian menjadi jengkel menyebabkan kesakitan yang amat sangat yang dibuat lebih teruk dengan membawa berat badan tambahan.

20.Penyakit pundi hempedu 
Penyakit pundi hempedu biasanya menyerang mereka yang berlebihan berat badan akibat paras kolesterol darah tinggi dan menyebabkan batu karang hempedu.


Ida Umielman
Call/SMS/Whatsapp : 0193397363

***COD kawasan Bandar Putra Permai,Puncak Jalil , Taman Equine , Puchong dan kawasan sekitarnh ya

0 comments:

Post a Comment